12 Mayıs 2017 Cuma

Gezi Notlarım ve Mitilini..

Mitilini  Hakkında..
Türkler tarafından Osmanlı döneminden  gelen  adı ile midilli olarak adlandırılır, mitilini adası olarak geçmekte diğer adalara göre daha fazla yeşilliğe sahip olması ile zümrüt taşına benzetildiği için ada halkı  içinde zümrüt ada olarak da bilinmekte ,Ayvalık üzerinden ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Gemi feribotları ile Turyol ve Jaletur feribotları ile gidiş dönüş 30 Euro ile 1,5 saatlik bir yolculukla adaya geçebilirsiniz biletleri online aldığınızda 5 Euro  daha uygun alıyorsunuz.
Jalem tur hızlı feribot ile 30 dakikada 35 Euro’ya midilliye ulaşabilirsiniz.
Midilliye girmek için vize uygulaması mevcut 2016 yazı itibari ile kapıda vize uygulaması son bulduğu için önden Schengen vizesi için konsolosluğa başvuru yapmanız gerekiyor bu işlem için en az 1 hafta öncesinden işlemler için başvurmanız ve onay almanız gerekiyor.
Adaya feribotlarla yaklaştığınızda midilliye has silüeti ile Agios Therapantos Kilisesine ait kubbe göze çarpıyor diğer köşesinde Gataluzi Kalesi.
Midilli bir şair ada için ‘’Dünyanın hiçbir yerinde güneş ve ay o kadar ahenk içinde batmaz. Başka hiç bir yerde güçlerini o kadar eşit paylaştırmaz’’ sözü ile adanın her yerinde o büyüleyici atmosferi tarif ediyor olsa da Ayvalığa kadar gelip yolunuz Ayvalık’tan geçip de  gün batımını ve eşsiz ada turlarını gezmeden dönüş yapmayın.
Lesvos yani midilli adası Ayvalık coğrafi kordon yapısı ile benzerlik göstermekte, ada  meydanı daha çok sahil taraflarında yoğunlaşmış ve yerleşimi de denize yakın bir çarşıya sahip., Adada toplu araç kullanımı, belediye otobüsü ile ulaşım ve elektrikli bisikletler yaygın olarak kullanılmakta. Adayı gezmeye çarşıdan başladıktan sonra alışveriş işlerinizi sabahtan yapmanızı öneririm çünkü özellikle Çarşamba günü tercih edenler bilmeliler ki adanın Siesta günleri olduğundan, ada esnafı tüm dükkan ve kepenklerini kapatarak saat 14:00 civarında tatile girmekte.Feribot dönüşünde Free shoplar da midillinin meşhur Uzo rakı çeşitlerini çok uygun fiyata alabilirsiniz 35 euro kadar bir fiyatla eşşiz bir tada sahip Barbayanni uzo çeşitleri rakı sevenlere uygun ayrıca değişik tütün ürünlerini alabilirsiniz de..Ada gençleri çok sık şekilde sahil bölümünde geçiriyor. Kafe ve restorantlar da çok rahat yemek yiyebileceğiniz uygun yemek menüleri var,Size mekanlarda, siparişinizden önce 1 bardak su ikram ediyorlar. Siparişiniz için yanınıza gelen garsonların çoğunun ana dili yunan dili fakat adada Türkçe bilen kişi ve Türk turist sayısı çok fazla olduğu için zorlanmayacaksınız. Menüler ve farklı yemek kültürü çok Bizden farklı olmadığı için damak tadınıza uygun bir şeyler yiyebilirsiniz.
Midillinin yerel geçimi tarıma. zeytinyağı üretimine dayalı olsa da, balıkçılık meşhur. Gezi sırasında ada eski oturanların dan bir kadınla  yaptığım sohbette adanın çok çeşitli baharatları ve bitkileri olduğunu ve sadece orada yetiştiğini öğrendim. Baharatlara düşkünseniz değişik baharatları da bulabilirsiniz.
Adanın çarşısında kültürel tarih göze çarpıyor,her sokakta tarihi  müze özelliği taşıyan yapılar mevcut.
Yaz aylarında ziyaret ettiğinizde kıyı sahilinde denize girmenizi öneririm. İnanılmaz temiz bir denize sahip ve adaya yaklaşan gemiler ve deniz araçları kesinlikle yakıt yada atık boşaltımı yasak
Midillide kalmak ve konaklamak isterseniz birçok konaklama seçeneği var.Şehir merkezine yakın  konaklamak isterseniz apart tipi otellerde bulabilirsiniz.İndirimli oteller için linki kullanabilirsiniz >> https://www.booking.com/index.tr.html?aid=378779;label=Gm-Intext-Firsat;tr_redirected=1&




5 yorum: